Nord universitet i Bodø. (Foto: Erik Waatland)

- Jeg frykter at dette kan bidra til at det om få år ikke lenger vil være noen journalistutdanning i Nord-Norge, sier Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

Torsdag kveld ble det klart at ledelsen ved Nord universitet vil anbefale et nullopptak på journalistutdanningen til høsten - altså at det ikke tas opp nye studenter i høst. 

Det eneste som kan stoppe dette er at styret velger å ikke gå for rektorens anbefaling. Etter hva  Medier24 erfarer er det lite trolig at det kommer til å skje.

Nullopptaket gir vann på mølla til de som har ment at utdanningen bør legges ned, og nyheten får sterke reaksjoner lokalt. 

 

- Dette er trist

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland i Bodø håper ikke dette betyr at ligger an til å studiet legges ned.

Nelly Shoes Carell
Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland. Bilde: Avisa Nordland

- Dette er trist. Gjennom 30 år har journalistutdanninga i Bodø levert kvalifisert arbeidskraft til mediebedrifter i hele landet og vært spesielt viktig for nordnorske mediehus, sier han.

Utdanninga har fått kritikk for å ikke være god nok, relevant nok eller oppdatert nok.

Hanssen mener at utdanningen de senere årene har endret seg, blitt mer akademisert og mindre yrkesrettet de senere år.

- Søkertallene dokumenterer dessverre at studiet i Bodø slik det nå framstår oppfattes som lite relevant. Det er utrolig synd, fordi fri, uavhengig og kompetent journalistikk er viktigere enn noen sinne. Løsningen er ikke å legge ned. Løsningen er å legge om og jobbe for å gjøre studiet mer relevant, sier han.

 

- Kjempesynd

Oda Stine Viken er leder for NJ Student,  og studerer selv ved journalistutdanningen i Bodø.

NJ-studentleder Oda Stine Viken - her sammen med studieleder Bengt Engan. Arkivfoto. Foto: Gard L. Michalsen

Hun sier til Medier24 at det er dumt for utdanningen hvis styret går inn for nullopptak.

- Det er ingen tvil om at det er kjempesynd hvis det skjer. Nord-Norge trenger den journalist­utdanningen, så det at ting ser mørkere ut fra høsten, er synd.

- Du var selv kritisk til kvaliteten på utdanningen da vi snakket sammen i fjor. Hvordan er det nå?

- Studentene opplever at studiet virkelig har forsøkt å løfte seg, så det er synd at man ikke får til et nytt opptak nå. Signalene fra studieledelsen er at de prøver - og vi opplever at de har møtt oss studentene på flere punkter.

- Studieleder Bengt Engan sier det er trist for studentmiljøet dersom det ikke blir opptak. Hva tenker du om det?

- 20 færre studenter på studiet vil selvfølgelig merkes, men vi får prøve å gjøre det beste ut av det. Det vil kanskje være mest synlig når én av kullene er ute i praksis og skriver bachelorgrad. Heldigvis er studentmiljøet i Bodø godt og studentene har mye kontakt med andre studier på tvers på fakultetet, sier Viken.

 

Norsk Redaktørforening: - Beklagelig

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening har selv gått på journalistikkstudiet i Bodø - og var synlig i debatten da faren for nullopptak også var til stede for et år siden.

Sköna Marie Henna Red
Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening. Foto: Mariam Butt, Scanpix

Hun kaller nyheten for beklagelig.

- Jeg frykter at dette kan bidra til at det om få år ikke lenger vil være noen journalistutdanning i Nord-Norge. Vi vet at journalistutdanningen har utdannet svært mange journalister som har blitt værende i landsdelen. Mens det ofte er flere titalls søkere til journaliststillinger i tjukkeste Oslo, er det mange lokalmedier i nord som rett og slett sliter med å få rekruttert journalister.

- Jeg vet at journalistutdanningen i Bodø har jobbet hardt med å rekruttere flere søkere. Derfor er det synd at dette ikke vises i tallene og at universitetsledelsen er så rask med å trekke konklusjonen om å ikke ta opp flere, sier hun.

Bodø JDY JDYDREAM FAUX CROPPED JACKET Imitert skinnjakke black
Lost Ink RUFFLE TRIM SWIMSUIT Badedrakt black
Oda Stine Hansen Viken Reidun Kjelling Nybø
Napapijri BUKA Hoodie taupe